• Пн. Жов 18th, 2021

Весняні спостереження

ВідСЮН

Лют 20, 2021

2020-04-06

Під час прогулянки разом з батьками Артем Литвиненко зустрів не звичних нашому району птахів – пару лебедів, які плавали на річці Балаклійка. Весняна міграція з місць зимівель триває у травні і квітні, але на місцях гніздування лебеді опиняються тільки в кінці травня і на початку червня. До гніздівель лебеді малі прилітають парами. Отже, в нашій місцевості вони прольотом, зупинились перепочити.

Лебідь малий гніздиться в тундровій смузі Євразії, на островах Колгуєв, Вайгач, Південний (Нова Земля). Зимує на Британських островах, північно-західному узбережжі Європи (Нідерланди, Німеччина), південному узбережжі Каспійського моря, на узбережжі Південно-східної Азії (Японія, Китай). В Україні не гніздиться. Окремі особини зимують на північному узбережжі Азовського моря (Молочний лиман, Обитічна затока). Відомі зальоти у Полтавську, Волинську та деякі інші області. Гніздовий біотоп малого лебедя складають заболочені і трав’янисті низини тундри, з численними відкритими, різних розмірів озерами; річкові долини, що буяють старицями і протоками. Міграційний біотоп -озера межиріч, рідше стариці широких річкових долин.

Довжина тіла – 115—127 см

Розмах крил – 170—195 см

Вага – 5—6 кг

В дорослих птахів оперення біле. З боків основи дзьоба по жовтій плямі, що не доходять до ніздрів. Інші частини дзьоба чорні. Лапи чорні. Райдужна оболонка ока чорно-бура.

Загрозливими чинниками для лебедя малого є техногенна забруднення тундри та винищення птахів мисливцями, зокрема на прольотах та зимівлі. Вид перебуває під захистом Червоної книги України (статус – рідкісний), Червоної книги РФ, Бонської та Бернської конвенцій.

Залишити відповідь